Plastic flesverpakkingen met vastzittende doppen binnenkort verplicht

Het gebruik van plastic wegwerpproducten wil de overheid aan banden leggen met de zogenaamde SUP-wetgeving. Door deze aangepaste wetgeving wil de EU de hoeveelheid plastic zwerfafval verminderen. Dat is hard nodig, want de negatieve effecten op het milieu zijn groot. Dit geldt ook voor de plastic producten voor eenmalig gebruik. Op grond van de EU-richtlijn 2019/904 mogen dranken in de toekomst alleen in plastic verpakkingen worden verkocht als de dop op de verpakking blijft zitten. Dit heeft grote gevolgen voor de producenten in de drankenindustrie die problemen kunnen krijgen met hun dopcontrolemachines.

Wat houdt de EU-richtlijn 2019/904 precies in?

Op basis van deze richtlijn is het verplicht voor drankproducenten om per juli 2024 ervoor te zorgen dat plastic drankverpakkingen voor eenmalig gebruik met een inhoud van maximaal drie liter alleen op de markt te brengen als de dop op het product blijft zitten gedurende de beoogde gebruiksduur van het product. Dit om onder andere zwerfafval te voorkomen.

Dit betekent voor producenten dat de plastic flesverpakkingen moeten worden aangepast naar een variant waarbij de doppen of deksels vastzitten aan de flesverpakkingen. Deze aanpassing heeft grote gevolgen voor de gehele productielijn. Denk hierbij aan alle machines die zijn geïntegreerd in de lijn. Dit geldt ook voor de controle en inspectiemachines, die de producten inspecteren op voedselveiligheid.

Controle en inspectie op deze ‘nieuwe’ flesverpakkingen met vastzittende dop of deksel

Voor veel controle- en inspectiesystemen geldt dat deze na aanpassing van de plastic flesverpakkingen niet direct de producten kunnen inspecteren zonder aanpassingen. De meeste systemen zijn zelfs helemaal niet in staat deze nieuwe producten te controleren.

De harde deadline van de overheid maakt duidelijk dat fabrikanten hun beslissing niet tot het laatste moment kunnen uitstellen. Het maken van nieuwe mallen en het retrofitten en verbouwen van oude mallen kost veel tijd. Alle stakeholders moeten tegelijkertijd de overstap maken, al is het voor velen nog afwachten welke variant uiteindelijk dominant zal worden. Met elke maand die voorbijgaat zonder oplossing, wordt het onwaarschijnlijker dat de Europese markten op tijd zullen kunnen omschakelen.

Controle- en inspectiesystemen van Antares Vision succesvol

De dopcontrolesystemen van Antares Vision Groep, voorheen bekend als FT-System, zijn inmiddels uitvoerig en succesvol getest met de vernieuwde doppen. Wij hebben onlangs een geslaagde implementatie gedaan van deze machines bij Coca-Cola.

Geen verrassingen? Neem dan contact met ons op.